01-03.04.18 El Teide rahvuspark

Sõitsime Playa Paraiso ranna äärest mõneks päevaks mägedesse. Võtsime suuna El Teide rahvusparki, Chio puhkealale. Siinses mägises alas on mitmeid nn. pikniku ja puhkeplatse, laudade, toolide ja grillimisasemetega. Sõita oli vaid 36 km, see ongi hea, et vahemaad nii lühikesed on. Kärarikkast, rahvarohkest linna ja rannamelust poole tunni sõidu kaugusel asub rahu ja vaikus, suuri piiniapuid täis mets. Päris metsaks seda siiski nimetada ei saa, alustaimestik praktiliselt puudub. Pean silmas El Teidest läänes asuvat piirkonda. 
Käisime veel toidupoest läbi, et osta grillimismaterjali ja mõne päeva söögipoolist.
Veidi enne päikeseloojangut jõudsime Chio puhkealale. Siin on ilus, paistab pilvepiir, nagu üks suur pehme vatt, kuhu tahaks pikutama minna. Võimsad piiniad (ehk Itaalia männid), pikkade okastega ja suurte käbidega. Pinnas on kivine, täis tardunud laavakivi tükke ja kamakaid.


Temperatuur on jahedam, öösel oli kõige külmem 6 kraadi ja kuna me bussis kütet sisse ei lülitanud, siis hommikuks näitas sees temperatuur 13 kraadi. Aga koos päikesetõusuga tuli taas soojus. Tegime bussis hommikusöögi, öö oli olnud täiesti vaikne ja rahulik. Võtsime ette paaritunnise jalutuskäigu, uitasime niisama ringi. Siin on ka matkaradu, nii et, kes soovib, saab matkama minna. Hoiatatakse vaid mesilaste (neid on siin palju) ja hulkuvate koerte eest. Mägedes võivad ilmaolud paari tunni jooksul suuresti muutuda, seega alati selga soojad riided ja veepudel kaasa. 

Saime omale Martini venna käest väikese gaasipliidi, hästi mugav. Hea oli õues sooja suppi süüa.
Pärast liikusime edasi plaaniga vaadata üle El Teide kõrgeim tipp (kaugusest muidugi) ja sõita läbi Teide rahvuspargi (tee TF 21 ja TF 24). Siin oleneb suuresti, mis ilm parasjagu on (kui kõrgel pilved on), võib juhtuda, et kui on pilvine, ei olegi midagi näha. Meile sattus õnneks pea pilvitu ilm. Peatusime mitmeid kordi pildistamiseks ja vaadete nautimiseks.




Pico del Teide ei ole mitte ainus vulkaan siin saarel, ta on lihtsalt kõige kõrgem (3718 m) ja seetõttu ka kõige tuntum. El Teide on nagu üks suur erinevate kihtidega kook, mis vulkaani purskamise tulemusena järjest kasvanud on. Tema kõrval asub vulkaan Pico Viejo, mis oli aktiivne viimati 1798 a.
Ilus on see pinnase värvidemäng, kus  on näha punast, kollast, rohelist, pruuni ja halli kivi.

Võimsad tardunud laavaväljad ja põnevad struktuursed pinnavormid.
Peatusime Roques de Garcia juures, tegime paaritunnise jalutuskäigu kivimürakate vahel. Need on tegelikult üliaeglaselt tardunud laava ja magma moodustised, mis on jäänukid siin samas 200000 aastat tagasi asunud Canadase vulkaanist. Tulenevalt laava üliaeglasest jahtumisest on need kivid väga tugevad ja vaatamata erosioonile püsinud siin aastasadu.




Veel nägime kauguses Fasnia vulkaani, mis purskas viimati 1704 aastal.


Nägime mäe otsas Teide observatooriumi. 
Tee oli väga korralik, küll kitsas, nagu siin on kõik teed (muidugi mitte kiirtee). Osalt puudus teekatte märgistus, nii et Martinil tuli üsna täpselt sõita (teeäär on järsk). Pildistamiseks on mitmeid selleks ettenähtud nn. teeäärseid taskuid. Kus lisaks veel huvitavad infotahvlid piirkonna kohta ja matkaradade alguspunktid. Huvitav on see, et teeäärsed sildid näitavad kõrguseid, kus parasjagu viibid. Meie kõrgeim koht oli 2330 meetrit.


Esmaspäeva õhtuks jõudsime järgmisesse grillimis- ja puhkealasse nimega Las Raices. See asub El Teidest idas ning siin on loodus juba hoopis lopsakam. Suured piiniametsad, kus olemas alustaimestik, väikeste põõsaste ja hiiglaslike võilille sarnaste lilledega.


Öö möödus jällegi täielikuks vaikuses, ühtegi teist parklas ööbijat ei olnud. Ja temperatuur oli jälle värskendavalt jahe. Tegelikult mõnus vaheldus kuumadele rannapäevadele. Hommikul tegime hommikusöögi ja väikese jalutuskäigu, õhk on värske ja tunne nagu Eestis kevadel. Lõunaks testisime ära kohaliku grillaseme ja küpsetasime liha ja grillvorsti. Väga maitsev tuli, meie jaoks esimene grill sel aastal. Hooaeg on nüüd avatud, igatahes!
Tegime veel ühe metsas kondamise ja liikusime edasi. Plaaniga vaadata Santa Cruzi, et tankida oma LPG gaasiballooni. See sai meil ikkagi nüüd vahepeal tühjaks. Kahjuks pidime tõdema, et siin Kanaaridel on seadus, mis keelab gaasi tankida, kui balloon on “nähtaval”. Seega, teadmiseks teistele, kes plaanivad matkabussiga Tenerifet külastada. Hispaania mandril sellist probleemi ei olnud. Meil on õnneks ka varuballoon, loodame, et see niipea tühjaks ei saa. Muidu oleme sunnitud siit veel ühe ballooni ostma. 
Öömajale jäime omale juba teada kohas -Playa de las Teresitase rannas. Tegime pika jalutuskäigu San Andrease külla, jäätiseringi ja siis tagasi randa ja muulile. Tenerifel puhates meeldib mulle see, et oleme saanud hästi palju jalgsi ringi liikuda. See on suur pluss tervisele ja ka vaheldus bussiga sõitmisele. 

Kommentaarid

  1. Tore teie reisist lugeda., eriti kohapeal Tenerifel olles. Edu teile ! Antsk3 53065699

    VastaKustuta
  2. Tore teie reisist lugeda., eriti kohapeal Tenerifel olles. Edu teile ! Antsk3 53065699

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Numbritest. Maroko ja Tenerife 2018

13-15.03.18 laevasõit, Cadiz - Santa Cruz de Tenerife

19-20.04.18 Santa Cruz. Hüvasti Tenerife!